SAS BV
SAS BV

Nieuws

SAS BV

Actal adviseert regering om driecomponentenmaaltijd te laten vervallen


Actal adviseert regering om driecomponentenmaaltijd te laten vervallen

Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk, heeft de regering geadviseerd om gemeenten te verzoeken het driecomponentenmaaltijden-begrip te laten vervallen. In sommige gemeenten in Nederland wordt dit nog steeds gehanteerd als één van de criteria om te bepalen of een restaurant hoogdrempelig is d.w.z. of er kansspelautomaten mogen worden opgesteld. Actal adviseert de regering en Staten-Generaal om de regel­druk voor bedrijven, burgers, en beroepsbeoefenaren in de zorg, onderwijs, veiligheid en sociale zekerheid, zo laag mogelijk te maken.  Actal vindt dat de driecomponenten een achterhaald begrip vormen.

Restaurants die keurig een bord met vlees, groente en aardappelen serveren mogen een gokmachine plaatsen. Maar wie pizza, babi pangang of boerenkool serveert mag dat niet. Want die restaurants vallen volgens de wet op de kansspelen niet onder de noemer ´hoogdrempelig´. Actal heeft hierover advies uitgebracht aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Jan ten Hoopen, voorzitter van Actal: “De overheid wil ontmoedigen dat jongeren met gokautomaten in aanraking komen. Dat is goed te begrijpen. Maar het is vreemd als datgene wat je als horecagelegenheid op tafel zet, bepaalt of je een risico bent voor jeugdige gokkers. De uitleg van de wet is niet meer van deze tijd.” De verouderde definitie van een driecomponentenmaaltijd en daarmee van een hoogdrempelige horecaonderneming leidt in de praktijk tot irritatie en onbegrip tussen inspecteurs en restauranthouders. “De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zou gemeenten nu al moeten vragen om dit criterium niet meer te gebruiken bij hun inspecties en controles”, aldus Jan ten Hoopen. “Het feit dat alleen al het mengen van twee of meer componenten een overtreding van de Wet op de kansspelen oplevert, is weer een voorbeeld van hoe overmatige regelgeving tot bizarre en onrechtvaardige situaties kan leiden.”

Uitgangspunt Wet op de kansspelen

Eén van de uitgangspunten van de Wet op de kansspelen is om jongeren onder de 18 jaar zo min mogelijk met gokautomaten in aanraking te laten komen. De wet kent een verbod om kansspelautomaten in laagdrempelige horecaondernemingen te plaatsen, zodat jongeren niet eenvoudig en terloops in aanraking komen met deze automaten. In de Wet op de kansspelen is vastgesteld dat voor een kwalificatie als hoogdrempelige horecaonderneming de eis geldt dat de inrichting een café of een restaurant is.

Geen Chinees en Italiaans en vooral niet mengen

Volgens de Memorie van Toelichting op de wet kan om te bepalen of de inrichting een hoogdrempelig restaurant is, het criterium worden gebruikt dat daar maaltijden worden gereserveerd die bestaan uit: “Een geheel van warme gerechten, hetwelk tenminste bestaat uit de volgende drie, niet met elkaar gemengde bestanddelen: vlees, vis, gevogelte of wild (eventueel te vervangen door andere bestanddelen in geval van een vegetarisch restaurant), groente en aardappelen, rijst of meelspijzen”. Daarmee worden onbedoeld restaurants uitgesloten die een Zuid-Europese of Oosterse keuken voeren. Maar ook traditionele Hollandse gerechten (stamppotten) voldoen niet aan deze eis. De consequentie van de definitie is namelijk dat alleen al het mengen van twee of meer componenten kan leiden tot een overtreding van de Wet op de Kansspelen en daarmee zelfs tot boetes voor de betreffende ondernemingen.

Zie voor het advies aan de staatssecretaris:20150729 advies aan  Staatssecretaris-van-Veiligheid-en-Justitie-inzake gebruik driecomponentenmaaltijd

 

SAS BV
SAS BV

SAS Speelautomaten combinatie b.v.

Telefoon: 015 - 276 04 80
Fax: 015 - 276 04 89
E-mail: info@sasbv.nl
KvK SAS speelautomaten combinatie b.v. : 271.284.87
KvK SAS Kanssppelautomaten b.v.: 273.340.56
SAS BV